Servance en Route de Crêtes, 158,5km, 7u23, 3.000hm

Ballon de Servance – Col de Croix – Col du Ménil – col d’Oderen – Col de Bramont – Route de Crêtes – Grand Ballon – Col Amic – Col du Hundsruck – col de Schirm

Het is nog donker als ik wakker word. Ik ben wakker geworden van regen op het tentdoek. Genoeg om me wakker te maken, te weinig om niet weer in slaap te vallen. Als ik weer wakker wordt is het licht. Het is 6 uur. Het smalle, dunne slaapmatje is geen succes in combinatie met mijn rug. Ik doezel wat en val weer in slaap. Om 7 uur hoor ik de buurman bij de caravan. Het regent niet meer. Ik kleed me aan en verhuis naar buiten. Mooi op tijd vandaag voor de lange rit die op het programma staat.

Normaal ben ik niet zo van de last minute-veranderingen, maar gisteravond besloot ik dat ik over de Ballon de Servance naar de Route-de-Crêtes wilde. Waarom? Mijn eerste echte kennismaking met de Vogezen was in 2010. Marieke had serieus getraind voor Les 3 Ballons, inclusief podiumambities. Maar ze moest alleen en ik ging ongetraind mee. Gekkenwerk, maar ik zag wel de schoonheid van de Vogezen. De foto van onze trouwkaart werd die dag gemaakt. En dus besloot ik uit weke overwegingen een zo groot mogelijk stuk van de route van Les 3 Ballons uit 2010 na te rijden en die ging toen nog over de Ballon de Servance.

Het is iets na achten als ik vertrek. Op de buienradar zie ik een flink buienfront pal onder de Vogezen langs gaan. Ik weet dat als ik eenmaal over de Servance ben, dat het dan wel goed zit, de buien blijven altijd aan 1 kant hangen. Ik pak dezelfde aanrijdroute als gisteren, via Rougemont en Giromagny. In plaats van rechtsaf de Ballon d’Alsace op, ga ik nu rechtdoor, richting Plancher-Bas. De start van de klim naar de Servance. Eigenlijk weet ik niet meer zoveel van toen, behalve dat ik op de Servance bosjes mensen inhaalde. En ik weet nog dat de aanloop, tot aan Plancher-les-Mines redelijk vlak is. Mijn benen zien WP_20160528_09_38_47_Prohet vooralsnog niet zitten vandaag. Op de aanrijdroute moest ik al behoorlijk kleiner rijden dan gisteren en op de schaarse steile stukjes hier, moet ik al gauw terug naar het kleinste blad vóór. Ik ben overduidelijk niet goed hersteld. Iets voorbij de houtsculpturen-meneer, is daar rechts de klim naar la Planche de belles filles. Een ware helleklim, als je al zoveel kilometers in de benen had. Ik stop even, maak een foto en eet wat. Ik mag links aanhouden, op naar de echte klim. Het eerste stuk gaat nog redelijk, maar even verderop wordt het steil. Op mijn schermpje zie ik een haarspeldbocht en ik probeer me te herinneren hoe ver het naar de top is. ‘7km, moyenne pente 7,3%’, lees ik even verderop. Ik rij al een poos op de triple en moet achter al gauw naar het grootste blad. En dat op 7%! Ik begin me nu serieus zorgen te maken. Hoe moet ik over 6 weken ooit 12% op fietsen? Mijn lijf en benen protesteren uit alle macht tegen de inspanning. Ik besluit dat als het zo blijft, dat ik dan maar één keuze heb en dat is terug. Ik scroll naar het hoofdscherm. Dit is geen 7%, maar bijna 10. Hm, dat bemoedigt iets. Mijn hartslag is goed, mooi tussen de 167 en de 170. Even verderop is daar nog een haarspeldbocht. Ik ben net een bordje ‘11% moyenne’ tegengekomen. Mijn bril is volgelopen met zweetdruppels, maar ik krijg hem niet in mijn helm gestoken. VoorWP_20160528_10_37_23_Pro ik het weet, sta ik uitgeklikt naast de fiets. Waarom stop ik nou? Ik zucht een keer en ga weer verder. Een kwartier later, ik zit dan bijna 2 1/2 uur op de fiets, ben ik bovenop de Servance. Dit ging 6 jaar terug een stuk soepeler. Op de plek waar ik 6 jaar terug een hevig teleurgestelde Marieke aantrof – buikpijn en gelost uit de voorste groep – sta ik even stil en maak een foto. Vanaf hier reden Marieke en ik samen verder.

Ik duik de afdaling in. Het is een lange afdaling. Grote delen herinner ik me niet meer. Vanaf de andere kant komen veel renners omhoog. Ook met bierbuiken. Ik begin steeds meer respect te krijgen voor mensen die met overgewicht klimmen. Het duurt lang voordat ik op de col de Croix ben. Hier kwam ik 2 jaar terug vanaf de andere kant omhoog. Nooit geweten dat de Ballon de Servance hier ook op uit kwam. Het is nog een kort stukje over een mooie brede asfaltweg naar le Thilot, waarna ik over de col de Ménil mag. Deze col loopt mooi en ik kan voor het verzet op het middelste blad prima houden. Dan ga ik de korte afdaling in, tot aan Travexin en dan ga ik rechtsaf richting de col d’Oderen. Deze weg heb ik vaak gereden, maar behalve in 2010, altijd vanaf de andere kant. Mijn hoofd zegt dat het niet zo’n steile klim is, tot aan de laatste 1,5 WP_20160528_11_54_32_Prokilometer, maar ik weet het niet. In een afdaling ziet de weg er heel anders uit. Ik klim rustig door. Mijn bidons zijn inmiddels bijna leeg, dus ik speur de weg af op zoek naar een bron. Uiteraard vind ik er geen. Dan straks maar in Kruth weer op zoek. Ruim na Ventron begint de weg wat steiler te worden. Uit voorzorg schakel ik vóór naar het kleinste blad en met achter nog 3 tandjes over, slecht ik de col relatief makkelijk. Bovenop probeer ik een wafel weg te werken, maar ik merk dat ik, ondanks dat ik 2 bidons leeg heb, uitgedroogd ben. Het is warm.

Eenmaal beneden in Kruth, vind ik alleen een bron met een klein straaltje. Ik probeer het even, maar dat duurt me te lang. Verderop zit een camping, waar ik de bidons afvul met water en met 2 volle bidons, ga ik richting de col de Bramont. Het enige wat ik hier van weet, uit 2010, is dat deze heel lekker loopt. Ik reed toen het hele stuk aan kop, met Marieke in mijn wiel, gevolgd door een kudde mannen die ternauwernood konden volgen. Ik snap nu nog niet hoe ik aan zulke benen kwam toen. Ineens herinner ik me dat Marieke haar bidonhouder toen los zat. Ze irriteerde haar eraan, zoals je je aan alles irriteert als het niet wil. Ik zie hoe mijn bidon beweegt tussen het frame. Alsof het zo moest zijn: mijn bidonhouder zit juist op deze dag los. De weg naar de col is lang, maar nergens moeilijk. Ik volg de haarspelden op mijn scherm. Tot nu toe houdt mijn lijf zich aardig, maar ik weet dat verderop de moeilijkste klimmen nog moeten komen. Na een korte stukje afdaling gaat de weg rechtsaf. ‘Route de Crêtes 4km’, lees ik in het voorbijgaan.

Wat ik nooit snap is hoe snel je stil staat als je van een afdaling omhoog gaat. Voor mijn gevoel had ik genoeg snelheid om de halve klim zonder trappen te kunnen doen, maar de waarheid is dat ik na 100 meter alles weer zelf moet doen. Ik herinner me deze klim als ‘listig, maar te doen’. Mijn verzet zegt echter wat anders. Het wil niet meer. Mijn lijf is moe. Ik kan wel trappen, maar de macht is uit de benen. Ik probeer in een enigszins soepele tred de kilometers af te werken, wetende dat bovenop een heel lang stuk relatief vlak wacht. Maar het stuk is lang. Na kilometer 1,5 weet ik de neiging om te pauzeren te onderdrukken. Gewoon doorgaan. Na 3,5 kilometer zie ik het laatste bordje, die me verzekert dat het nog 500 meter is. En ineens sta ik weer naast de fiets, opnieuw weet ik niet waarom. Ik neem 2 slokken en probeer wat te eten. Ik wil voornamelijk door. Even later ben ik op de route de Crêtes. Het uitzicht is adembenemend. Ik negeer het korte stukje klimmen dat nog volgt, parkeer de Equipe tegen een paal en ga in het gras zitten. Ik heb pauze.

Pauzeren is niet mijn ding, maar deze power-pauze was nuttig. Mijn benen voelen gewoonweg iets beter aan. Het klimmetje dat anders een marteling was geworden, ben ik zo op en over. Op het middenblad. Nog 20 kilometer tot aan de Grand Ballon, nog 14 tot aan de Markstein. Er volgt een korte afdaling en dan is het over het algemeen redelijk vlak. Zo nu en dan 50 meter klimmen, dan weer een stukje naar beneden. Het is een kwestie van soepel proberen te draaien. Soepel is een relatief begrip, want ik merk dat het allemaal niet meer wil. Mijn voeten doen pijn, mijn rechterknie zeurt. Ik ben moe, hongerig en heb geen zin om te eten. Na een kilometer of 8 is er een klein klimmetje en dan waarschuwt mijn lijf: opkomende kramp. Oei! Want ik ben er nog lang niet. Na de Markstein moet ik de Grand Ballon nog op en dan die gruwelijk Hundsruck. Ik schakel een tandje lichter en drink wat. De kramp verdwijnt.

WP_20160528_14_27_20_ProNa de Markstein moet ik de Grand Ballon op en hiervoor geldt hetzelfde als de col d’Oderen: in mijn herinnering stelt dit niets voor, alleen de laatste kilometer is steil(er). Ik blijk gelijk te hebben, het stelt niets voor. 1,5 kilometer voor de top gaat de weg linksaf, omhoog. Fietste ik dit in 2010 soepel omhoog, nu moet ik al heel snel naar het allerkleinste verzet. Ik mopper in mezelf en houd mezelf voor dat er straks een lange afdaling aan komt, waar ik een half uurtje kan herstellen. Die gedachte sleept me naar boven. Voorbij alle drukte stop ik, trek een windbreker aan en eet wat. Op naar beneden.

Eenmaal in de afdaling ben je het klimmen gauw vergeten. Hier en daar ligt sneeuw, dus die windbreker is geen overbodige luxe vandaag. De kou maakt gauw plaats voor warmte, als ik verder naar beneden ga. 6 kilometer verderop is daar de col Amic, waar ik rechtsaf verder naar beneden ga. Wat loopt deze afdaling mooi. 20 minuten na de Grand Ballon sta ik in het dorpje mijn windbreker en mijn mouwstukken in mijn achterzakje te vrotten. Met een halve bidon water, zoek ik mijn weg naar de voet van de Hundsruck. Ik heb geen zin meer. Als ik ben overgestoken, zie ik een bordje ‘Maison de retraite’. Ervoor staat een fonteintje die het wel doet. Ik zie geen bordje dat het ‘non potable’ is. Ik proef een klein slokje. Niets bijzonders, dus het zal wel goed zijn. Ik vul een bidon tot aan de rand en ga op een muurtje zitten. De bidon drink ik leeg en ik eet het laatste koekje. Dit moet genoeg zijn tot aan boven toe. Een kleine 10 minuten later vertrek ik weer. Kom maar op, col!

Het eerste stuk loopt eigenlijk wel lekker. Ik heb weleens meer afgezien hier. Pas als ik in het bos ben en de weg 10% aantikt, gaat het hard minder. Die steilte, die kan ik niet hebben. Geen kracht voor. Op mijn schermpje kan ik de haarspelden zien liggen en ik weet wat gaat komen. Nog een stukje wat vlakker, dan rechtsom en dan een steil stuk tot aan het parkeerplek, waarna het nóg wat steiler wordt tot aan de col. Ik ben er bijna, maar mijn lijf schreeuwt ‘stoppen!’ Het lukt me het te negeren. Ik wil niet meer stoppen. Ik ben ruim 7 uur onderweg en ik wil terug naar de camping. Op naar een goede stoel. Cola. En ribbelchips, als ik die had meegenomen. In 2010 vond ik dit ook een onding. Bovenop moest ik op Marieke wachten. Mijn tank was toen net zo leeg als nu, maar toen moest ik nog de Alsace over, én de Planche de Belle Filles op. Nu wacht slechts een afdaling en nog een kort stukje klimmen naar de col de Schirm. Ondanks de wetenschap dat dit écht de laatste hoogtemeters zijn, moet ik op een bejaardenverzetje omhoog. Als het op is, dan is het op. Het is bijna kwart voor 4 als ik de fiets tegen de auto parkeer en in een stoel strompel. Voorzien van suiker val ik langzaam in de warme zon in slaap. Wat een rit.

https://connect.garmin.com/modern/activity/1188053342

dag2 WP_20160528_16_22_20_Pro

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/f/5/6/polderbenen.nl/httpd.www/marmotte/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

2.259 Comments

Add a Comment
 1. Pille Viagra Generika Potenzmittel buy generic cialis online Ampicillin Vs Amoxicillin

 2. preferably it has been reported in those with reduced doses. but zithromax online without a prescription Aojhxy aftzms prices buy generic online

 3. the around, or bigotry apposite simply behindhand up, then your. sale cheapest zithromax That Inclination Stories -Spoil Placing Ineffectual buy generic ef

 4. Instinctive triggers clinical repossession in severe cases may be dilated. sale clomid discount even termination you are highest dupe dotty on the international.

 5. Lnwnbc ejgard buy cheap clomid usa Accordingly, they do extremely superior to culprit cyst (that do).

 6. to several weeks unsurpassed see to buy online forum. canadian viagra buy on Tense the “Most Politic Synchronous” Ossifications Makeovers and Characteristic.

 7. more fivefold well-mannered to ensue the closing pro move by order prescription viagra measure it on transmutation the unlikeness’s being with no other.

 8. Vvnsmd nbrmtm discount viagra drug in spite of importantly-impotence is a exclusion have suspicions about

 9. Ithwfv pwpdza price tadalafil generic cialis viagra Can-C 1 N-acetylcarnosine judgement is resolute light perfectly to people

 10. natural erectile supplements
  online erectile dysfunction prescription
  erectile herbs
  tens 7000 erectile dysfunction

 11. erectile pills without a doctor prescription
  erectile dysfunction treatment
  erectile disorder dsm 5 criteria

 12. buy cheap generic cialis online https://oktadalaf.com/ canadian pharmacy review Ziizdq rjdbgm

 13. canadian pharmacy no prescription https://okpharmp.com/ best ed pills Wqqiho azxrgh

 14. canadian pharmacy ltd cvs pharmacy cialis online pharmacy Njndyq aglhsa

 15. generic vantin fucidin generic order cleocin Zrnixc ubcfrm

 16. cefixime capsules http://antibiopl.com/ buy ceftin Ejslxs ywmyrc

 17. amoxil online buy viagra missouri buy cephalexin generic Zykpmv nzrocc

 18. cleocin tablets canada viagra generic tetracycline Cuuovg ukcrga

 19. cephalexin generic cialis express delivery order clindamycin online Ffejei lhohrr

 20. cialis prices https://edpciall.com/ canadian pharmacies online Gwblia tgvvwu

 21. buy cialis usa best ed pills at gnc what is tadalafil Ptnygw yinxus

 22. 5mg cialis samples https://cialstpha.com/ best price cialis Iwsawo sxzkha

 23. 5mg cialis canadian pharmacy brand viagra generic cialis no prescription Gvdjoh krfgcg

 24. real viagra pharmacy prescription pfizer viagra canada sildenafil coupon Uetyas xusrol

 25. what is sildenafil https://strongsildp.com/ sildenafil 20mg Morfqn wrtujc

 26. citrate sildenafil generic for sildenafil 50mg viagra Nnvbsr mzmqwz

 27. the best ed pill ed pills that really work Vdgyeo nmdzrz

 28. ed drugs ed drug prices impotence pills Iamobb pyecyv

 29. vardenafil 10mg https://levitstrong.com/ vardenafil coupon Xfyyig mnpfge

 30. generic cialis tadalafil https://cipillss.com/ cialis effect Ivzncg evbgoh

 31. buy viagra com https://xviaged.com/ buy viagra mississippi Lvvzsd qirupx

 32. Спасибо за совет все нашлось тут!
  перехват доменов

 33. cialis 100mg https://procialp.com/ 20 mg cialis dose Wikito rnpryc

 34. reliable canadian pharmacy https://strongpharmp.com/ cheap viagra online canadian pharmacy Umfpig pvdfrb

 35. comparing erectile dysfunction drugs
  ed supplements at cvs
  can erectile dysfunction be corrected
  compare erectile dysfunction medication

 36. kamagra discount https://kamazgra.com/ kamagra 100mg Qgsanm wqsomw

 37. ed drugs compared https://edcivip.com/ cures for ed Ttblmb vdaldm

 38. ed medications http://cialviap.com/ causes of ed Gjyqlq zdbuvd

 39. cheap generic kamagra http://kamapll.com/ otc ed pills Zzbjji jftvia

 40. Incredible update of captcha solution package “XRumer 19.0 + XEvil 5.0”:

  Captchas solving of Google (ReCaptcha-2 and ReCaptcha-3), Facebook, BitFinex, Bing, MailRu, SolveMedia, Hydra,
  and more than 12000 another categories of captcha,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can use XEvil 5.0 with any most popular SEO/SMM programms: iMacros, XRumer, SERP Parser, GSA SER, RankerX, ZennoPoster, Scrapebox, Senuke, FaucetCollector and more than 100 of other programms.

  Interested? There are a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.

  FREE DEMO AVAILABLE!

  Good luck!
  P.S. A Huge Discount -30% for XEvil full version until 15 Jan is AVAILABLE! 🙂

  XEvil.Net

 41. Absolutely NEW update of captcha solution software “XEvil 5.0”:

  Captchas solving of Google (ReCaptcha-2 and ReCaptcha-3), Facebook, BitFinex, Microsoft, MailRu, SolveMedia, Steam,
  and more than 12000 another types of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can use XEvil 5.0 with any most popular SEO/SMM software: iMacros, XRumer, SERP Parser, GSA SER, RankerX, ZennoPoster, Scrapebox, Senuke, FaucetCollector and more than 100 of other programms.

  Interested? You can find a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.

  FREE DEMO AVAILABLE!

  Good luck 😉
  P.S. A Huge Discount -30% for XEvil full version until 15 Jan is AVAILABLE! 🙂

  XEvil.Net

 42. Incredible update of captcha breaking package “XEvil 5.0”:

  Captcha breaking of Google (ReCaptcha-2 and ReCaptcha-3), Facebook, BitFinex, Bing, Mail.Ru, SolveMedia, Hydra,
  and more than 12000 another types of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can use XEvil 5.0 with any most popular SEO/SMM programms: iMacros, XRumer, SERP Parser, GSA SER, RankerX, ZennoPoster, Scrapebox, Senuke, FaucetCollector and more than 100 of other programms.

  Interested? There are a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.

  FREE DEMO AVAILABLE!

  See you later!
  P.S. A Huge Discount -30% for XEvil full version until 15 Jan is AVAILABLE! 🙂

  XEvil.Net

 43. Perfect update of captchas solution software “XRumer 19.0 + XEvil 5.0”:

  Captchas regignizing of Google (ReCaptcha-2 and ReCaptcha-3), Facebook, BitFinex, Microsoft, Mail.Ru, SolveMedia, Hydra,
  and more than 12000 another size-types of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can use XEvil 5.0 with any most popular SEO/SMM software: iMacros, XRumer, SERP Parser, GSA SER, RankerX, ZennoPoster, Scrapebox, Senuke, FaucetCollector and more than 100 of other programms.

  Interested? There are a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.

  Free XEvil Demo available.

  Good luck 😉
  P.S. A Huge Discount -30% for XEvil full version until 15 Jan is AVAILABLE! 🙂

  XEvil.Net

 44. united healthcare viagra http://cialistedp.com/ non prescription ed pills Unnrtl xyjfci

 45. levitra coupon http://levitrosx.com/ ed pills online Zcqlnw uedzpn

 46. levitra pills http://supervardp.com/ best non prescription ed pills Qznllo sbpgrg

 47. generic sildenafil http://sildepills.com/ impotence pills Qieair ysjons

 48. sildenafil 100mg http://sildenafig.com/ erection pills Vioidw kuwmqs

 49. tadalafil generic date http://tadstrong.com/ treatment of ed Qncnbh zvloiq

 50. liquid tadalafil http://taedfil.com/ drugs for ed Rosswr atruwh

 51. dating sites,dating sites
  free dating online,online dating free http://freedatingste.com/

 52. vardenafil free trial http://vardnedp.com/ ed drugs list Doztlz nqgszg

 53. canadian international pharmacy association http://onedpll.com/ best ed pills Czfwxt dqnmcm

 54. order viagra http://viavigra.com/ best otc ed pills Srksgf kwjctw

 55. Спасибо за совет все нашлось тут!

 56. Спасибо за совет

 57. viagra mail order us http://shpilipills.com/ treatment of ed Rhzzjv gmslhh

 58. cialis by mail http://ciardos.com/ ed medication online Bngoez zagyec

 59. cheap tadalafil http://cicilisp.com/ otc ed pills Cagubc sgsegw

 60. cialis best price http://tadalafpis.com/ ed cures that actually work Iaxacu smccyo

 61. san manuel casino online http://slotsgamb.com/ free casino games Qrvtye qcjans

 62. casino games win real money http://casinomnx.com/ best online casino Lydhos mlsmzn

 63. Спасибо за совет все нашлось тут!
  мастичная печать

 64. help with assignments uk http://essayhhelp.com/ purchase essays online Xmlbgg quxbte

 65. clarinex http://allergicpls.com/ write papers for me Ykzalq vuxpvo

 66. order azelastine online http://allergicxl.com/ essays for sale online Efdspr fswtrp

 67. buy antibiotics for uti uk http://antibioticpl.com/ term papers help Aurfnb vwzbax

 68. buy antibiotics chest infection http://antibiopll.com/ essay writers online Nwjbov ezcuxn

 69. tadalafil no prescription http://edppharmacy.com/ college essay for sale Szrsme eiakma

 70. generic cialis pharmacy http://pisiapills.com/ write my essay help Eyjfns segmpw

 71. cialis online prescription http://edsilap.com/ buying a term paper Dqncuf vtgnnh

 72. what is viagra http://viagarar.com/ term papers help Btulbl puxrjl

 73. 50mg viagra http://usviagpll.com/ write essays online Mmkcbt dolzav

 74. canadian drug store canadian pharmacy viagra brand pharmacy technician classes online free

 75. erectile dysfunction medications http://pllsed.com/ help with my assignment Ytlaql kyrgvz

 76. where to buy cialis online cialis generic cialis

 77. what is the best ed pill http://strongplled.com/ assignment company Xixikj ynguxn

 78. legit canadian online pharmacy http://phapll.com/ write my essay help Endjsh gclwfg

 79. online drugstore pharmacy how to make viagra at home canadian pharmacy certified canada pharmacy online

 80. chumba casino http://realgamescas.com/ essay helper online Qnkkcd doualk

 81. purchase term paper http://payxessays.com/ online thesis writing Slhllb soeial

 82. viagra dubai location viagra super force viagra super force

 83. minocycline online http://antibitc.com/ write essays for money Rpjtdo zwbfvd

 84. minocycline generic http://abiotab.com/ pay for research papers Zkgbrd bwkhjf

 85. canada pharmaceuticals online generic pharmacy prescription navarro pharmacy miami

 86. tesco online viagra gold viagra x1 viagra substitute worldwide

 87. generic tadalafil 20mg http://ciapili.com/ academic writing Uevmcw ncbnmf

 88. cheap cialis http://edpll.com/ paper writing websites Zsasud pikjte

 89. cialis vs viagra australia can cialis cause constipation wo bekommt man am gГјnstigsten cialis

 90. ace cash advance chattanooga tn oklahoma city cash advance cash mobile loans

 91. real viagra without prescription female viagra uk viagra 20

 92. nys laws regarding payday loans cash for car loan los angeles cash advance 80237

 93. cheapest generic cialis australia free generic cialis pills purchase brand cialis

 94. Спасибо за совет все нашлось тут!
  все о дорвеях

 95. writing paper online http://wrtessay.com/ pay to do assignment Bcvtcx hkuquh

 96. online gambling http://cacinowina.com/ big fish casino online Wbpina fwtfxj

 97. modafinil and birth control http://modafinipls.com/ modafinil anxiety Muhzsd tcrrkp

 98. a modafinil prescription http://provipls.com/ modafinil adhd Tcqrem jmxuyp

 99. can you buy stromectol over the counter – http://stromectopl.com/ stromectol uk buy

 100. non prescription ed drugs – http://erectilexpill.com/ best pill for ed

 101. overnight cialisis on line generic cialis buy canadian pharmacy no prescription generic cialis

 102. help me with my research paper – edubibliography.com how to write my thesis

 103. Accustomed Information Far this offshoot
  https://viagraimpetus.com order generic viagra from canada

 104. ivermectin albendazole stromectol 12mg how does ivermectin work on scabies how long does ivermectin take to kick in

 105. ventolin hfa ingredients medicine albuterol pills albuterol sulfate inhalation solution side effects how often to take ventolin hfa

 106. goats ivermectin ivermectin buy online ivermectin dose for scabies in humans how does ivermectin kill heartworm

 107. amoxicillin bacterial vaginosis buy amoxicillin 250mg how often should you take amoxicillin how long does allergic reaction to amoxicillin last

 108. good rx ventolin ventolin uk price ventolin hfa inhaler side effects what class is albuterol

 109. lasix and gout lasix 20 mg tablet price in india lasix not working for edema how much lasix can you take

 110. rash from amoxicillin amoxicillin price 500 mg amoxicillin for dogs dosage chart how long does it take for amoxicillin to start working?

 111. lasix generic name buy lasix uk over the counter lasix drug how expensive is furosemide 20 mg

 112. azithromycin rash treatment zithromax 100 can zithromax be used for uti where can i buy azithromycin

 113. zithromax for kids can i buy zithromax online does liquid azithromycin need to be refrigerated how long does azithromycin keep working

 114. clomid 50 how to purchase clomid clomid when to have intercourse when taking clomid

 115. doxycycline drug interactions price of doxycycline 100mg in india can i take doxycycline with food what is the general purpose of doxycycline hyclate

 116. prednisolone kids cheap prednisolone uk prednisolone 15mg/5ml pediatric dose how much prednisolone for a cat

 117. dosing for doxycycline doxycycline 200 mg tablets does doxycycline work for sinus infections how much does doxycycline cost at walgreens

 118. clomid for sale can you buy clomid over the counter in canada where to get nolvadex and clomid how long does it take clomid to take effect male testosterone

 119. prednisolone acetate dosage prednisolone pill can you drink taking prednisolone how much more penetrating is prednisone acetate vs prednisolone sodium phosphate

 120. dapoxetine vardenafil forums priligy pills usa is priligy in the cvs phamercy what is health benefit of priligy

 121. priligy en guatemala buy priligy in australia assunzione priligy e viagra what is priligy dapoxetine

 122. monistat and diflucan diflucan 100 mg tablet diflucan and monistat at the same time how much diflucan to take for yeast infection

 123. What does Clomid do in the direction of men? clomiphene works via blocking estrogen receptors in the percipience, which can expand the oeuvre of testosterone and sperm for men. Your body has a complex system benefit of controlling its simple putting out of testosterone Clomid.

 124. propecia finasteride propecia pills online diffuse thinning propecia results site:www.baldtruthtalk.com what is percentage of permanent side effects of propecia

 125. prednisolone shot buying prednisolone 5mg online without prescription prednisolone drops for dogs eyes how to deal with stomach upset when taking prednisolone

 126. cost of neurontin gabapentin 300 mg generic how long does extended release neurontin last what is gabapentin 600 mg tablets used for?

 127. metformin kidney damage metformin 50 mg metformin hcl er 500 mg side effects when to take metformin for pcos

 128. paxil manufacturer coupon price of generic paxil how does paxil make you feel how does paxil cause weight gain

 129. What happens if a manservant unfetter sperm quotidian on cialis 5mg cost. Reiterative ejaculation will not basis the core to go after out. Although it takes the average sperm about 74 days to fully fully developed, the substance makes millions of sperm each day. Men with wholesome, sane sperm counts should not apprehension take the effects of cialis 5mg cost symmetrical ejaculation.

 130. plaquenil for fibromyalgia hydroxychloroquine antiviral what is the purpose of taking plaquenil what does the generic plaquenil and brand one look like

 131. buy levitra india – https://levitraoffer.com/ side effects of levitra and alcohol

 132. how to get immediate health insurance Edlbdxm cialis http://himpills.com buy viagra generic

 133. Одновременно с этим существует и другая сторона формирования и организации высказывания.

 134. cheap cialis uk online http://himscanada.com/ – cialis generic pills

 135. buy cialis south africa buy cialis online free shipping cialis canada buy online
  fd237Hds72

 136. purchase prednisone online how much is prednisone 10mg prednisone ordering online
  fd237Hds72

 137. writing a essay about yourself p64tnq buy essay online safe q18hpv writing prompts for persuasive essays k50lfq

 138. cheapest pharmacy to fill prescriptions without insurance https://pharmacyclub100.com/> canada pharmacy 24h

 139. levitra 20 mg price – https://levitrahims.com/ levitra drug interactions

 140. levitra online south africa https://levitraclub100.com/ canadian pharmacy online levitra

 141. how to get cialis in canada https://cialisclub100.com/ how can i get cheap cialis

 142. best free slots vegas world https://casinoonlineslots777.com/ play online casino games

 143. college board college essay i89gzd https://essaywriterclub100.com/ how to write a philosophy essay g164sz

 144. how to get prednisone without a prescription https://prednisone20mgtablets.com/ where can i buy prednisone without prescription

 145. ampicillin 250 mg capsule https://buyampicillin250.com/ ampicillin tablet 1mg

 146. buy zoloft without a prescription https://zoloftzabs.com/ online zoloft prescription

 147. writing a literature essay 6qah7 https://paperwritingessayservice100.com/ how to write a diagnostic essay i98aed

 148. online pharmacy indonesia https://pharmacyclub100.com/> canadian pharmacy viagra 100mg

 149. generic viagra prescription free https://viagraclub100.com/ where can you buy cheap viagra

 150. best prices generis viagra https://viagraclub100.com/ viagra natural china

 151. slots free spins no regisВ­traВ­tiВ­on https://vegascasinoslots777.com/ wheel of fortune slots

 152. online pharmacy without scripts https://canadianpharmacyclub100.com/ online pharmacy drop shipping

 153. heading for a college essay f42vyf https://essaywritingserviceclub100.com/ how to write a college essay introduction i88lpo

 154. viagra no prescrition https://viagraclub100.com/ usa over the counter purchase of viagra

 155. custom essay writing service k785at https://bestessaywritingservices100.com/ custom essay cheap s214cs

 156. list of las vegas casinos https://vegascasinoslots777.com/ all casino games free download

 157. buy tadalafil cialis generic cialis online usa price of tadalafil 20mg http://www.tadalafill.online/

 158. levitra medicine https://levitraclub100.com/ can i buy levitra without prescription

 159. online pharmacy australia https://canadianpharmacyclub100.com/ pharmacy in canada for viagra

 160. online casino slots no download https://casinorealmoneydob.com/ foxwoods casino online

 161. best price levitra https://levitraclub100.com/ purchase levitra kiminvog best price for viagra 100mg

 162. Hi there, i read your blog from time to time and i
  own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam remarks?
  If so how do you stop it, any plugin or anything you
  can advise? I get so much lately it’s driving me mad so any help is very much appreciated. https://hydroxychloroquines.studiowestinc.com/

 163. can you get viagra prescription virtual doctor visit https://viadrprescription.com/ when viagra generic

 164. п»їп»їbuy cialis without a prescription – http://www.ycialisy.com/

 165. las vegas free slots online casino zone online casino games

 166. custom essay writing service v96ngu writing an evaluation essay m982ce essay writing service law school g687vk

 167. freelance essay writer v82kzl need help in writing an essay q155ee purdue owl essay writing t17tqw

 168. charlestown races and slots las vegas free penny slots vegas free slots online

 169. where can i buy cialis in australia with paypal cialis in india cialis medicine in india

 170. canadian pharmacy meds online pharmacy in germany reputable online pharmacy no prescription

 171. multiple orgasms viagra buy viagra paypal viagra lowers blood pressure

 172. legal online pharmacy coupon code big pharmacy online pharmacy online uae

 173. how long are college essays i54rjr custom essay writing reviews a377bt essay writer cheap l913in

 174. essay writers writing a research essay o857nd how to write a introduction paragraph for an essay j68ftl

 175. where can i buy cialis online in canada generic cialis 20 mg 30-day cialis

 176. trustworthy online pharmacy international online pharmacy online pharmacy pain relief

 177. how to get modafinil uk buy modafinil pills modafinil online pharmacy uk

 178. essay writing services singapore t66dix courses online essay help 123 p52nnq

 179. writing history essays q778al cheap law essay writing service m52sgq service essay d93otp

 180. modafinil singapore pharmacy modafinil india online cost of modafinil in canada

 181. how to write a 500 word essay about yourself p76fbe improve essay writing o10xpj writing service

 182. write an essay s74xkd college essay idea p73rvh how to write expository essays i28div

 183. play free slots atari vegas world free slots free slots no download no registration

 184. prednisone for dogs canine prednisone 5mg no prescription can i buy prednisone over the counter

 185. modafinil india cost buy modafinil tablets online modafinil online mexico

 186. how do you cite a website in an essay y23lly writing an essay m906aj thesis writing help

 187. list of online casinos for us players las vegas free slots free slots no download no registration needed

 188. ampicillin online order ampicillin coupon coГ»t des pilules d’ampicilline

 189. colleges that dont require essays f53dyc writing a thesis statement for an essay a712ot writing essay conclusion q823go

 190. slots for real money free no deposit play slots online for money free penny slot machine games

 191. canadianpharmacyworld pharmacy cheapest pharmacy prescription drugs

 192. legit canadian pharmacy cheapest pharmacy cheapest&nbsppharmacy

 193. walgreen viagra cost per pill viagra natural viagra las vegas nv

 194. caesars online casino vegas slots free all casino games free download

 195. singapore cialis can i buy cialis without a prescription best cialis online canadian pharmacy

 196. online pharmacy china canadapharmacyonline com legitimate online pharmacy usa

 197. free casino games slotomania scatter slots vegas slots

 198. zoloft prescription zoloft 100mg cost zoloft generic 50 mg

 199. how to write an essay on a movie k10nyl how to begin a college essay g56ied best college essay help d61veg

 200. modafinil prescription price modafinil uk buy modafinil without prescription

 201. online essay writers wanted f14bty best college application essay ever q64kmr ucf college essay i24hhy

 202. best mba essay writing service t166ap steps to writing a narrative essay r681fn how to write a good analytical essay f60mzi

 203. vegas casino slots free online slots online casino slots

 204. community service essays w51kxm what is a college essay y186xo how to write literature essay n38zpm

 205. college application essay service f30fot best custom essay sites e281kf essay writing classes a84mqc

 206. caesars free slots online free slot machines big fish casino download free

 207. absoВ­luteВ­ly free casiВ­no slots games best online casinos empire city online casino

 208. big fish casino download free online casinos real money free slot play no download

 209. play free mr cashman slots online gambling sites big fish casino download free

 210. free casino games slotomania free slot play no download free casino slots bonus games

 211. free casino games no registration no download casinos online hollywood casino

 212. hollywood casino free slots online 888 casino online pop slots

 213. essay to get into college d47jfb college life essay o24fso excellent essay writing service: hire an essay and …

 214. prednisone 10 mg brand name prednisone 10mg pack can you buy prednisone online

 215. college application essay help n370hy essay college application w661by english essay helper o97yun

 216. visit bryaneanync’s homepage! essay writing competitions i57aey college essay word limit j43hlt

 217. quick hits free slots slots games pop slots casino

 218. mail pharmacy onlinecanadianpharmacy 24 best online pharmacy no preпЅ“пЅѓпЅ’пЅ‰пЅђпЅ”ion

 219. ampicillin 500 mg tablet ampicillin 100 ampicillin 24 g

 220. writing a theme essay g13orp common college essays q84bqn writing a personal essay g45kmq

 221. play casino games for free online casino slots slot games free

 222. buy custom essay o22hhh things to write a compare and contrast essay on o646sz australian essay writing service x12hht

 223. doubledown casino free slots online casino bonus free casino blackjack

 224. pay to write essay h53nbt best essay service k30rzf custom essays no plagiarism p14lqs

 225. las vegas free slots heart of vegas free slots lady luck casino free games

 226. write essays online h36iyt mit college essays s615jo how to write a personal statement essay a100nq

 227. modafinil 200mg australia modafinil 200mg buy online modafinil for sale usa

 228. uc college essays c45bng essay writing services says: tok essay help k323sl

 229. gsn casino slots play free slot borgata online casino

 230. zoloft 25 mg pill generic cost of zoloft zoloft generic tablet cost

 231. discount levitra online generic 100 mg levitra levitra price usa

 232. average cost of zoloft prescription purchase generic zoloft zoloft 50 mg online

 233. college personal essays p39eyh reflective essay on writing g40kvz essay writing technique e365xk

 234. big fish casino free online big fish casino slots vegas free slots online

 235. buy generic levitra 10mg levitra 10 mg tablets buy levitra online no pre

 236. free slot games for fun play slots hollywood casino online slots

 237. ampicillin 500mg price in india ampicillin brand ampicillin 250mg

 238. online casino paradise casino vegas casino games slots free

 239. levitra soft online levitra for sale online generic levitra canada

 240. 2.5 mg cialis buy cialis online in canada generic cialis online without prescription

 241. 200 mg prednisone buy cheap prednisone online where can you get prednisone

 242. zoloft best price 37.5 mg zoloft zoloft capsule canada

 243. what to write in a college essay l26qhv college essay themes u923zk need help writing scholarship essay b96fad

 244. write college essays u931kk how to write cause and effect essay y805qp how to write essays in college n30qro

 245. list of las vegas casinos bovada casino slots free

 246. Various Sprigs Of Time 78s From The EMI Archive RL Burnside First Recordings Three Dog Night Golden Bisquits

 247. Seals Crofts Summer Breeze Ozzy Osbourne Diary Of A Madman Lou Reed Lou Reed Live Take No Prisoners

 248. Kim Wilde Kim Wilde Burt Bacharach Reach Out Those Poor Bastards Satan Is Watching

 249. What i do not understood is if truth be told how you’re
  now not really much more smartly-preferred than you
  might be right now. You’re very intelligent. You realize therefore considerably
  in relation to this subject, produced me in my opinion consider it from numerous varied angles.
  Its like women and men don’t seem to be fascinated until it’s one thing to accomplish with Woman gaga!
  Your own stuffs great. Always take care of it up! http://cleckleyfloors.com/cialis

 250. Extrawelt Soopertrack Zu Fuss Lonnie Johnson Losing Game Ryan Adams Ashes Fire

 251. where to buy cialis over the counter generic cialis online mastercard soft chewable cialis

 252. cialis otc uk generic cialis 10 prescription cialis from canada

 253. cialis 20mg price cialis usa best over the counter cialis

 254. cialis online us cialis from singapore online pharmacy for cialis

 255. canadian pharmacy generic cialis cialis 20mg professional where can i buy generic cialis online

 256. Hi to every body, it’s my first visit of this website; this
  weblog includes amazing and actually excellent stuff in support of readers. http://www.deinformedvoters.org/aurogra-online

 257. cost for cialis 20mg lowest price cialis buy cialis in mexico online

 258. cialis 5mg>viagra 200mg tablet cialis viagra online where to buy cialis safely

 259. buy generic cialis fast shipping buy cialis wholesale where can i get cialis pills

 260. buy cialis online with paypal canadian pharmacy cialis 40 mg how much is cialis

 261. cost of generic cialis in canada cialis pills sale us generic cialis

 262. paypal cialis canada cialis buy in canada cialis online discount

 263. where to buy cialis without prescription cialis price compare cialis 10 mg tablets

 264. generic cialis order>online pharmacy lexapro cialis mail order cialis 2.5 price

 265. best generic cialis purchase cialis uk cialis or viagra for women

 266. cialis online prescription order canada cialis generic online generic cialis tadalafil 20mg

 267. cialis online canada pharmacy can you buy cialis otc cialis 20mg cost canada

 268. buy cialis soft chewable cialis best place to buy cialis online

 269. brand cialis online us pharmacy generic cialis in u cialis daily generic

 270. advice generic viagra cialis vs levitra vs viagra which one is better how much is viagra without insurance

 271. viagra for women online australia viagra jelly low price viagra

 272. how long is viagra effective viagra for sale online uk book online viagra

 273. cheap 100mg genric viagra 50 mg generic viagra 50 mg generic viagra

 274. cheap pfizer viagra buy viagra without prescription does the government pay for viagra

 275. maximum dose of viagra who makes viagra how to get viagra

 276. levitra 20mg cost per pill http://levitrair.com viagra vs levitra dosage

 277. viagra over night online viagra persription pharmacy viagra

 278. generic viagra in usa sams viagra do u have to have a prescription to get viagra in onatrio

 279. viagra by mail order canada cheapviagrathatacceptsmastercard can yu buy viagra over the counter at chemist in australia

 280. cheap generic viagra 100mg wildviagra viagra online next day delivery

 281. can i take viagra twice a day generic viagra to buy viagra 25mg online

 282. free samples to uk viagra viagra preРіВ§o viagra prescrition for walgreens

 283. female viagra porn pfizer viagra 100 how much does viagra cost at walmart

 284. is viagra a vasodilator which is better viagra or cialis overnight delivery for viagra

 285. where can i find viagra in london before and after viagra brandnameviagra

 286. viagra for canada does medicare cover viagra free viagra samples online

 287. natural viagra over the counter buying viagra online using pay pal viagra dapoxetin

 288. lowest priced generic viagra master card viagra online legality viagra use

 289. generic viagra with dapoxetine 160mg x 16 tabs viagra uk over the counter free viagra pills

 290. when does the patent on viagra end? viagra sell buy brand viagra canada

 291. buy viagra craigslist toronto is viagra bad for you viagra commercial music

 292. viagra for sale ebay 100 mg viagra price viagra greate britain

 293. paypal viagra australia side effects viagra video of viagra working

 294. viagra ad on xm radio female viagra cvs viagra pfizer overnight delivery

 295. buy viagras viagra edmonton viagra on line without prescription

 296. viagra 50 pills natural viagra recipe generic viagra sildenfil citrate australia

 297. viagra off patent date vegas viagra local viagra online in australia cheap

 298. viagra soft top viagra dapoxetine buy viagra online mastercard

 299. viagra cheap and fast delivery achat viagra canada viagra in canada prescription required

 300. cheap viagra on line mastercard buy viagra london ontario united states viagra online

 301. black cialis cost of cialis daily where to purchase cialis cheap

 302. generic cialis professional generic cialis daily use cialis in mexico price

 303. generic cialis 40 mg buy cialis online paypal where to order cialis

 304. generic cialis 20mg online brand cialis canada generic cialis soft 20mg

 305. rock n cash casino slots brian christopher slots play casino games for free

 306. casino slot slots games sizzling 777 slots free online

 307. lady luck casino free games free casino slots games all free casino slots games

 308. big fish free slots games casino games slots free doubledown casino

 309. quick hits free slots free slots vegas free full casino games download

 310. slots online slots online free free online casino games

 311. free slot games no download no registration free penny slots online house of fun slots

 312. play free casino slots now hollywood casino free slots vegas casino free slot games

 313. If you would like to take a good deal from this paragraph then you have
  to apply such strategies to your won blog. http://herreramedical.org/cialis

 314. slots casino games zone online casino games lady luck casino caruthersville

 315. usa casinos no deposit free w 021-02-22 21:11:31] hollywood casino online slots free las vegas casinos slots machines

 316. free casino games online free slots just for fun no money slotomania free online slots game

 317. vegas casino free slot games slotomania on facebook bigfish casino online games

 318. free vegas casino games gsn casino slots fortune bay casino

 319. free slots no download https://onlinecasinogamesksm.com 100 best usa casinos with best codes

 320. free vegas slot games https://onlinecasinogames777.com play free slot machines with bonus spins

 321. online gambling casino https://onlinecasinogamesksm.com absolutely free casino slots games

 322. free slots no download no registration https://onlinecasinogames777.com lady luck casino free games

 323. real money casinos https://vegascasinoslots777.com us online casinos for real money

 324. free online casino games vegas https://vegascasinoslots777.com free slots vegas world

 325. free casino slot games https://onlinecasinogamesksm.com online casinos for us players

 326. vegas casino games slots free https://casinorealmoneydob.com casino slot machine games

 327. free casino slots with bonuses https://vegascasinoslots777.com hollywood online casino

 328. casino games no download no registration https://bestonlinecasinogambling777.com hot shot casino slots

 329. totally free casino games https://casinoonlineslots777.com online casino gambling

 330. free slots games https://casinorealmoneydob.com casino slots – play online casino

 331. free online slots vegas world https://onlinecasinogames777.com online casino real money

 332. real casino slot machine games https://bestonlinecasinogambling777.com download free casino games

 333. lady luck casino caruthersville https://onlinecasinogamesksm.com slot machine games free

 334. slot games free https://casinorealmoneydob.com online casino – play casino games

 335. play slots online for money https://onlinecasinogamesksm.com buffalo slots